Την Παρασκευή 21 Μάρτη 2014, στο ξενοδοχείο Du Lac στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη έναρξη του προεκλογικού μας αγώνα για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη και η προσφώνησή της προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

H επιλογή της ημερομηνίας της αποψινής μας συνάντησης είναι συμβολική,

είναι η καλύτερη για το ξεκίνημά μας.

21 Μάρτη σήμερα, έχουμε ισημερία. Από αύριο ξεκινάει η Άνοιξη.

Και από εδώ, απ’ τα Γιάννενα, από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, ξεκινάμε τον αγώνα, για να προσδώσουμε στην αυτοδιοίκηση του τόπου μας το θετικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτικό της πρόσημο.

Να επαναφέρουμε τον θεσμό στις λαϊκές του αναφορές, τότε που αποτελούσε το αντίβαρο στις αδικίες του κεντρικού πολιτικού συστήματος.

Να δείξουμε στους συμπολίτες μας πως η αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτό που βλέπουν σήμερα, δηλαδή ένας άνευρος βραχίονας του κρατικού μηχανισμού. Ένα δεκανίκι εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών. Το όχημα για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Να δείξουμε πως είναι ένας χώρος, όπου μπορεί και πρέπει να ανθίσει η συμμετοχή και η δημοκρατία.

Πως είναι εκείνος ο αμεσοδημοκρατικός θεσμός, που θα οργανώνει τις τοπικές συλλογικότητες.

Θα οργανώσει την αντίσταση και τους αγώνες στα πεδία της ανάπτυξης, της οικολογίας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ξεκινάμε λοιπόν την μάχη για να προσδώσουμε στην Περιφέρεια Ηπείρου τα δικά μας χαρακτηριστικά, να υλοποιήσουμε την δική μας πολιτική για τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, να μεταλλάξουμε την Περιφέρεια Ηπείρου από  διεκπεραιωτή τοπικών υποθέσεων και μικρογραφία του κεντρικού κράτους, στον καθημερινό συμμετοχικό, λειτουργικό μας χώρο.

Να διαμορφώσουμε στην Πρέβεζα, στην Άρτα, στην Θεσπρωτία και στα Γιάννενα περιφερειακή συνείδηση.

Μακριά από αποπολιτικοποιημένες θλιβερές ατομικότητες, μακριά από λογικές αυθεντίας, κόντρα σε πελατειακά συστήματα και αποκεντρωμένη διαφθορά και να αναδείξουμε την ισχυρή τοπική μας ταυτότητα.

Ξεκινάμε από σήμερα τη μάχη να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά μας, να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, να την αλλάξουμε και να πορευτούμε σε αλλιώτικες  μέρες.

Να συγκρουστούμε με νοοτροπίες που χαϊδεύουν αυτιά, αλλά μας δίνουν την πρωτιά μόνο στην φτώχεια και στην ανεργία.

Σήμερα, λέμε  ΩΣ ΕΔΩ !

Φίλες και φίλοι,

είναι σε όλους σας γνωστό πως έχω δώσει πολλές πολιτικές μάχες, απ’ όπου κάθε φορά χρειαζόταν.

Είκοσι περίπου χρόνια πριν, ήταν η αρχή της διαδρομής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε κάνει λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με πολύτιμους φίλους, συντρόφους και συνεργάτες, πολλές φορές, το γοητευτικό ταξίδι της πολιτικής επαφής με την τοπική κοινωνία.

Έχουμε δώσει δύσκολους αγώνες, για να μεταφέρουμε την πολιτική μας πρόταση σε όλο και περισσότερους, έχουμε αγωνιστεί για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, έχουμε ζήσει, και συνεχίζουμε να ζούμε, την αγωνία να κάνουμε κοινωνικά πλειοψηφικές τις πολιτικές μας θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας.

Ασφαλώς οι συνθήκες, οι στόχοι, τα πολιτικά προτάγματα και η συγκυρία ήταν κάθε φορά διαφορετικά, κάθε εκλογική μάχη ήταν αλλιώτικη απ’ τις άλλες.

Υπήρχε όμως ένας κοινός τόπος. Όλες τις μάχες τις δίναμε μεθοδικά, σοβαρά, συλλογικά, με εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας, με όραμα, θέληση, γνώση και καθαρό βλέμμα.

Βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Αυστηρά και μόνο εκεί.

Απ’ την πλευρά μου δεσμεύομαι πως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα δώσουμε κι αυτή την μάχη.

Αλέξη, πριν σε καλέσω στο βήμα, θέλω να σου πω πως  η παρουσία σου εδώ σήμερα, μας δίνει ώθηση και μας δείχνει καθαρά τον  στόχο. Να είμαστε οι νικητές των εκλογών.

Και το βράδυ στις 25 του Μάη η περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια απ’ όπου κι εσύ κατάγεσαι, θα γίνει ένα απ’ τα 13 φυτίλια της ανατροπής των καταστροφικών για τη ζωή μας νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Και όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα, θα θυμόμαστε πως, στην πρώτη επίσημη έναρξη του προεκλογικού μας αγώνα για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, είχαμε δίπλα μας τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς, τον Αλέξη τον Τσίπρα.

Σας ευχαριστώ πολύ . –