lpb6ipmn1rb4ye5w5lpp

Άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται στην τελική της φάση. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής όσο και άλλων πολιτών, οι οποίοι επιδίωξαν να εκφραστούν μέσα από αυτή. Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία καταδεικνύει πως η πολιτική και συλλογική δράση στην Ελλάδα της πανδημίας και των κρίσιμων εθνικών και οικονομικών ζητημάτων, παραμένει ζωντανή, παρά τους περί του αντιθέτου πόθους της συντηρητικής ιδεολογίας και των εγχώριων εκφραστών της. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει, είναι,  πως αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν, στρέφονται αντίθετα στην νεοφιλελεύθερη δυστοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξέφρασαν και τη δική τους αγωνία για την πορεία της  χώρας που διολισθαίνει με ταχύτητα στο φόβο, τον αυταρχισμό και την παρακμή, έχοντας το τιμόνι αυτούς που την οδήγησαν πρόσφατα στη χρεοκοπία και την καταστροφή.

Το ποιός θα διαδεχθεί τη γενναία, πρόωρα θανούσα Φώφη Γεννηματά θα γίνει σύντομα γνωστό. Το Κίνημα Αλλαγής καλείται, μέσα και από αυτή τη διαδικασία, να προσδιορίσει τον εσωτερικό χαρακτήρα του και τη σχέση του με την κοινωνία και με τους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς. Σε όλη αυτή τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν ακούσαμε από τους υποψήφιους προγραμματικό λόγο παρά μόνο προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων, χωρίς ωστόσο να λείπουν «κορώνες» που άντλησαν την έμπνευσή τους από το ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.  Ελπίζω να ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα πολιτικός λόγος και κυρίως δράση σε προοδευτική κατεύθυνση. Η σιωπή απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ συνιστά συνενοχή στην αλλοίωση των δημοκρατικών θεσμών, την παρακμή και την περιφρόνηση στην λογική και την πραγματικότητα.

Η κοινωνία και οι ανάγκες της δεν μπορούν να περιμένουν ευρισκόμενες στο επίκεντρο πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων, με μια κυβέρνηση, όχι απλά ακατάλληλη, αλλά κυριολεκτικά επικίνδυνη. Η ανάγκη της σύνταξης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, οδηγού απαραίτητου για την πορεία της χώρας μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει, περνά μέσα από τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Ο δρόμος για τη δίκαιη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή και ευημερία, περνά μέσα από την προοδευτική ατζέντα ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την ενεργή προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Ο καθένας καλείται να λάβει θέση ανάλογα αν επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης ή του προβλήματος. Και δεν είναι μακριά η ώρα που η ίδια η κοινωνία θα κληθεί με την επιλογή της να δώσει τις κρίσιμες απαντήσεις.